De mollen leiden een eenzaam leven en vormen enkel paartjes om zich voort te planten. De leefgebieden kunnen elkaar overlappen, als dat zo is kunnen ze met elkaar communiceren aan de hand van geuren en geluiden.
De mol heeft een zwarte, zachte, dichte vacht. Ze hebben grote voorpoten zodat ze eenvoudig de aarde kunnen omspitten. Mollen zijn niet blind maar zien wel erg slecht. Het lijkt alsof de mol geen nek heeft, dit komt doordat het lichaam van de mol erg gespierd is. De kop loopt zo door naar het lichaam.
Molshopen en gangenstelsels
Met name de molshopen en de gangen zorgen bij de meeste mensen voor irritatie. Het maakt de grasmat kapot en woelt de aarde onder de grasmat flink om. Met name in het voorjaar graaft het vrouwtje van de mol diepe lange tunnels. Deze tunnels kunnen wel 250 meter lang worden!
De uitgegraven grond komt deels als molshoop naar boven. Meestal eindigen hier ook de gangen van de gangen.
Reproductie
Van februari tot april zoeken de mollen naar een partner. Ze verspreiden zich dan ondergronds naar andere territoria. Na een draagtijd van ongeveer 30 dagen krijgen de mollen tot wel 7 jongen per keer. Het aantal mollen kan ik die periode snel oplopen!
Na ongeveer 2 maanden verlaten de jongen het nest op zoek naar hun eigen tuin. Een mol kan wel tot 7 jaar oud worden.